18.7.2009

Matkalla Norjassa osa 7


Aamulla kännykän herätys oli kahdeksalta. Näin ennätti hyvin pakata tavarat ja siivota mökin, jota emme juuri olleet sotkeneetkaan. Hilstadin Polar Campin kaikki mökit ja asuntovaunupaikat täyttyivät yön aikana. Niin kalliimmat omilla suihkuilla ja vessoilla kuin Myös asuntovaunuihin myydyt paikat. Aamulla mittari näytti 12.1 astetta ja pilvet roikkuivat alhaalla ja tuntui kostealta. Mikä tarkoitti sitä, että ensi kertaa sai kaivaa esille sen lämpöfleesekerraston . Ei ne olleetkaan turhaan matkassa.

Respa-ravintolassa oli myytävänä kahvia ja aamiaista. Tee ja voileivät maistuivat hyvin nukutun yön jälkeen, vaikkei tämä mökki ollut lainkaan samaa tasoa kuin Brönneysjössä, hinta oli 450Nok.


Täältä oli vai kolmen kilometrin matka lautalle, jonne tulimme ajoissa, sillä lautta olisi pieni ja lähtö 10 yli 10.

Lauttamatka kesti tunnin Kilpoghamnista Jetvikiin. Matka maksoi


Ylitimme Napapiirin rajan sen merkkinä tuo pallura rannalla. Jaahas kotipiirillä pyöritään
Lautan karussa kahviossa ryhdyimme juttusille saksalaisen nuoren äidin kanssa, jonka mies kulki kameran kanssa kuvaamassa ja koululaistytöt lueskelivat kirjoja. Siinä jutustaessa kuulimme, etteivät he yövy asuntoautollaan leirintäalueilla, kun niissä on iltaisin levotonta ja meluisaa… heille ei yöpyminen maksa mitään, kun hän kuuli minkä verran yö maksaa hotellissa. He olivat jo useammatta kertaa Norjassa, olivat käyneet Suomessakin ja Ruotsissa. Eivät tykänneet Ruotsista. Naapurimaamme ei taida haluta ilmaisia yöpyjiä tienposkeen…

Pienen matkan vuonon reunaa kiertäen ja välillä lyhyisiin ja pitempiin tunneleihin sukellettua ja saimme taas jonottaa toiseen lauttaan. Nyt matkan ei pitäisi olla pitkä kuin 10 minuuttia, mutta ensin rahastajapoika ilmoitti, että lähtö olisi vasta puolentoista tunnin päästä –.
Mutta sitten satamaan tuli niin postiautoa, tietyönauota ja kuorma-auto ja matkan toisella puolen laiturilla oli muodostunut pitkät jonot , ettei todellakaan kaikki mahtuneet kerralla muutenkaan.
Norjassa ei voi näköjään ajatella, että minäpä ajelen matkan tunnissa – täällä voi joutua odottelemaan lauttoja ja voi olla ettet mahdukaan mukaan. Myös matka tienpäällä on hidasta.

Matalia rajoituksia on paljon (30 ja 40). Ilman rajoituksiakin olevilla pätkillä hyvältä vauhdilta tuntuu 70

Päivänmaisema
Holandiin saapuessa näköalapaikalta ihailimme pilvien peitossa olevaa Svartisen jäätikköä ja vuoria.

Laivakuljetus tuolle Svartisen- jäätikkörannalle olisi maksanut 110 NOK hengeltä
mutta kun kuulimme, että sinne olisi matkaa kävellä yhteen suuntaan 3 km, yhteensä siis 6,km olisi siellä voinuti vuokrata pyörätkin. Niin olisihan se vienyt varmaan kolmisen tuntia.


Tuli sellainen fiilis, ettei me sittenkään näillä mopovarusteilla lähdetä, päällä oli enemmän vaatetta kuin koko reissun aikana, lisäksi sää oli melkein sateinen. No ehkä jänistimme, olisi sen reissun pystynyt toteuttamaan hyvällä tahdolla, olisi vain jättänyt vaatteet ja kypärät jonnekin laivasatamaan tms. paikkaan.
Joten jäi jo toinen paikka harmittamaan ettei sitä nähnyt ja kokenut ….


tässä yksi saksalainen käsitys asuntoautosta
Ruotsalainen moponuoriso( yli 50 v) tuli juttelemaan ja Eki vilkutti heille tienvarressa nenäliinaa heidän pörähtäessä etelään.

Meidän matkalla tuli nyt vastaan tunneleita. Ensimmäinen oli Svartisen 7,6km ja toinen Fykan 1,9 km kolmas Glomfjord 2,23km . Jos tiet ja sillat hämmästyttää, nyt sitten voi uskoa, että tunneleissakin on mutkia ja mäkiä ja nähtiinpä vielä risteys tunnelissa. Erkaneva luola ei ollut tarkoitettu tavallisille kulkijoille vaan voimalaitoksen väelle…Pian tulimme Örnesin pikkukaupunkiin ja hotelliimme ja olin matkasta ja lämpötilasta hieman jäässä. Tosin sen aiheutti myös liian ohuet hanskat ja hihan suista hiipinyt tuulen viima. Lämpötila laski alimmillaan 10 tunnelissa, muuten matkalämpötila oli tuolla 13- 14,5 asteen paikkeilla. Ei siis mitkään rantakelit. Ei tullut kuuma seisoskellessa tuulisessa satamassa…

Päivän kilometrisaldo vain 100km, tunneleita ja lauttoja sen lisäksi.
Tässä sitten sulaessa ja sääennustuksia tulkiten olemme suunnitelleet seuraavat etapit. Jätämme Lofootit suosiolla seuraavaan kertaan, sillä paattimatkaan Bodosta Moskensiin kestäisi neljä tuntia emmekä ennättäisi Bodöhön ennen myöhää iltapäivää. Aikataulut jne. j Lofoottejakin saisi sitten ajella päästä päähän yli 500km ja pitäisihän siellä käydä katsomassakin jotain…
Soitin jo varauksen seuraavaan hotelliin kohti Narvikia lähdetään.

Ei kommentteja: