17.7.2009

Matkalla Norjassa osa 6


torstai, 16. heinäkuuta 2009
tämän päivän ajo Mosjö- Polar Camp, Hilstad, (Öresvikissä) 190 km




Lähtö hotellista
Mosjön hotelli maksoi 890 Norjan kruunua yö. Aamiainen oli taas tukeva ja täyttävä, teimme myös voileivät matkaan, joista oli sitten iloa välille, kun kuppiloita ei olekaan joka paikassa ja näin voi pysähtyä keskelle maisemaa. Sää oli aurinkoinen ja tyyni. Lämpötila aamu kymmenen jälkeen oli jo 20. Järvet ja vuonot olivat aamupäivästä ja alkumatkasta hyvin tyvenet ja katseltavaa riitti tuplaten vuorten peilautuessa vesistä
Mosjö Mo i Rana valtatiellä on kaunista katseltavaa.


Välillä tie tosin puikahti vuoren sisään useiksi minuuteiksi Korgfjälltunneli 8,6 km, jolloin lämpötila tippui jo alle 13 asteeseen.



Mo i Ranan kaupunki ei ainakaan ohi ajettaessa näyttänyt kovin sievältä. Etsimme pankkia ja raha-automaattia ja sen jälkeen etsimme paikallistietä. Käteistä rahaa on tarvinnut koska ei ole onnistunut aina kansainvälisillä luottokorteilla maksamaan. Kaupoista kuppiloihin ym. joten on saanut käyttää oikeita seteleitä ja kolikoita.



Mo i Ranasta lähdimme poikkeamaan Atlantia kohden, ensin tietä 12 ja sitten käännyimme tielle 17. Tämä tie oli taas mielenkiintoinen räystästie vuorten rinteillä.



Sää alkoi huomattavasti viiletä Mo i Ranan jälkeen, siellä oli vielä helle, jonkun tunnelin jälkeen tulimmekin sitten tuuliselle meren puolelle ja lämpötila alkoi tippua ja ennen kaikkea se putosi viimeisen 20 kilometrin aikana 6 astetta ja nyt illalla lämpöasteita on vain 12,5. Taitaa sittenkin tulla käyttöä villahousuille.


Polar camp- meidän mökki vasemmalla ja saniteettirakennus. Näistä annan vain 2 tähtöstä

Alueen rannasta

Kun tuntui niin viileältä Polar campilla eli Napapiirin leirintäalueella kyselimme millainen sauna olisi käytettävissä. Niin saimme kuulla, että
siitä ei ollut muuta kuin kyltti jäljellä – niin ei kai sitä hyvältäkään saunalta voi kaikkea vaatia.


Leirintäalueella kävellessä havaitsimme tämän
Norjalainen käsitys vaunun etuteltasta...

Söimme iltapuffetin, joka tarkoitti sekä palapaistia , paistettua lohta, perunoita, vihanneksia ja vihannesgratiinia ja salaattia eli tulipa ähkyolo. No eipä tarvinnut huolehtia minkäänlaisesta omasta kokkaamisesta ja tiskistä. Kun sitä ruokaa ei ollut meidän tupaten täysissä laukuissa mukana eikä kymmeniin kilometreihin lähi-Sivaa tai Remaa vilahtanut. Olihan tällä vaatimattomalla puffetila hintaa 150 NOK yhdeltä , mutta siinä oli sitten kyllä tuo syrjäseutulisä ja monopoliasema. Ei mailla ei halmeilla ole toista kilpailevaa palvelua.

Hyvin kulkee, mikä lie rakkine


Täällä näyttää nämä kilometrit olla paljon pitempiä. Hyvässä lykyssä tuo 25 kilometrin maisematiehen menee tunti. Joten on turha kuvitella että täällä posottelisi satasta. Sellaista kylttiä emme ole nähneet moneen päivään. Eurooppa 6 on myös välillä niin kapea saatikka mutkainen. Miten mutkaisia nämä muut tiet sitten ovat, niin... Ei paikallisetkaan täällä ylinopeuksia ajele ja me päänkääntelijät päästellään ohi jopa asuntoautoja ja autoja vaunujen kanssa. Venäytin jopa niskani vilkaistessani taaksepäin millaisen vuoren läpi tultiin. Nyt niskalihas on hellänä…

sumukauluri

Norjan valtakunta on säpäleistä tehty. Tiet kulkevat joko paatilla vuonon poikki tai hurjien siltavirityksien avulla, ja maalla tiehen tulee vääjäämättä mutkia ja mäkiä ja paksun vuoren osuessa väliin siihen on puhkaistu tunneli. Välillä hirvittää näitä räystästeillä ajelut. Toisella puolen pystysuora vuoriseinä ja toisella puolen matala kaide ja satojen metrien pudotus mereen.
Montako tunnelia tänään ei pysy laskuissa. Huomiseksi tiedossa 5 tunnelia.
horsmasta vaaleampi muunnos

Ei kommentteja: