25.4.2011

Toinen pääsiäispäivä mopoillen sinne sun tänne 240 km

Tämän päivän lenkille lähdimme jo puolelta päivin, mittarin ollessa vain +10.
Ensiksi suuntasimme mummulle kahville ja teelle Saarenkylään ja  nautimme terassilla nämä  kupposet ja ensimmäiset hikipisarat. Musta aluspaita ja ajopuvun housut  ovat kuumia auringossa. Mummu kutoo tällaisia  ihastuttavia töppösiä, siinä oli toinen valmiina.

 
Kirjaston kirjankin pudotimme palautukseen - ettei ihan jonninjoutavaa ajeltu tänäänkään.
Sen jälkeen suuntana oli Ranua -ihan muuten vaan. Mutta voi että kun se pätkä tuntui tylsältä ja minuakin rupesi haukotuttamaan.  Silloin muistin, että olin vahingossa ottanut rauhoittavaa kamomilla-teetä mummun luona.  Mopomatkoilla ei siis saa juoda unettavia teelaatuja! Ottakaamme opiksi.
lepän kukkiminen

Tulimme Simojoen sillalle ja siellä kaukaisuudessa näkyi olevan joutsenia.  Käännyimme levähdyspaikalle  minä kuvaamaan ja toinen tuumailemaan. Joutsenet olivat liian  kaukana. Minä kuvasin keväänmerkeinä lepän norkkoja,


 sekä tiheää pajuviidakkoa
KUNNES  joutsenet päättivät nousta lentoon ja ne lensivät pään ylitse. Kerrankin on niin isoja lintuja että minäkin onnistun pyydystämään lentävät linnut kamerallani!!!Teimme sitten matkareittiin muutoksen ja käännyimme takaisinpäin ajatuksena oikaista sittenkin Kemijokivarteen - se vain tarkoittais soratietä.  Hupsista. Merkki näytti että tietä olisikin  33 km kelirikkoa kairojen läpi.
 
Rohkeasti vain nyt voisi sitten sanoa kesäkausi korkatuksi kun on ensimmäinen pitkä sorapätkäkin ajettu. Varadero on matkaenduro, jolla olemme ajelleet melkoisen huonojakin teitä. Tällä etapilla oli muutama inhottava savisen  märkä pätkä - ajelimme  ne varovasti.  Ja sitten saavuimme Siikakämäcentrumiin - siinä oli "liikenneympyrässä"  punainen postilaatikko tienviittatolpassa kiinni,  yksi talo, roskamolkki ja tämä ilmoitustaulu.
 
 Tästä huruttelimme vielä tovin kaupunkimme rajalle, rajalta yli ja taas takaisin Rovaniemen kaupungin puolelle ja tulimme asfaltoidulle tielle Piittisjärvelle.
 
Jossain päin siellä oli Koukunperä  ja näin myös idyllistä maalaismaisemaa. Suurin osa maatiloista on iät ja ajat sitten lopettaneet toimintansa ja pellot kasvavat pusikkoa. Mutta näköjään joku tila voimissaan.
Sittenpä piti kääntyä Vanttauskosken yli

Voimalaitoksen vieressä on levähdyspaikka ja voi vaikka ajaa  kanavan laitaan - kuten tehtiin. Ei siellä ollut kyllä mitään mielenkiintoista kuvattavaa. Oikeastaan mäkimutkan takana on sitten Vanttauskosken city - kauppa ja  huoltamo ja ravintola MiKaKo. Täällä oli taas mitä herkullisinta omatekoista hillamustikka-piirakkaa. Nami nami. Mopon voi parkkeerata  myös terassin viereen. Joten kyllä tämä paikka on neljän miseliinirenkaan arvoinen.Siitäpä sitten Rovaniemeä kohti. Mutta ensiksi piti bongata historiaan jäävä jäätie ja lossilautta.
Eli Oikaraisen uusi silta on tekeillä, lossi on myytävänä eikä jäätiekään kanna. Pyöräilijöitä ja jalankulkijoita sillantekeleellä oli - eikun sinne minäkin ja kas kas kaksi autoakin ajoi sillan yli, vaikka sinne oli liikenne kielletty. Toisesta autosta otin kuvan sillalla, mutta en nyt ilkeä ryhtyä poliisin apulaiseksi, enkä laita sitä esille. Sillan piti valmistua jo nyt kevääksi mutta mikä lie viivästyttänyt ja rakennusväki oli nytkin pääsiäislomalla.

Oikaraisen uusi silta ja siltatyömaan koneitatoinen mopoilija siltatyömaan katveessa

 
Tapionkylään saapuessa näimme kuinka jäät helisivät vauhdilla kohti Rovaniemeä ja oman pihan kohdalla joki olikin jo aivan tyhjä. 
 
Kotimittarissa oli neljän aikaan 16,3astetta  ja minulla oli hiki. Olinhan kävellyt aurinkoisella siltatyömaalla kaikki tamineet päällä.  Niin ja oli ehkä muutenkin liikaa vaatetta päällä. No saa nähdä milloin seuraavan kerran ajellaan ja minnepäin. Lupaa jo viilenevää.


Jos  satuit  piipahtamaan tähän blogiini,  niin jätä kommentti, kiitos. Voit jättää sen ns. anonyyminakin, jos sinulla ei ole itsellä blogiprofiilia, mutta laita kuitenkin viestiisi joku nimesi tai nimimerkkisi.


24.4.2011

Pääsiäiskierros Väylän varteen 230 km

Olipa kaunis kaunis pääsiäispäivä ja lämpötila kipusi 15 asteeseen. Siis eikun baanalle ja tällä kertaa suunnaksi Ylitornio sinne lupasi lämpimintä.

Nyt jätin suosiolla  pois jo yhdet kalsarit vähemmäksi ja normaalit ajokintaat käsiin ja tosi hyvin tarkeni - olihan  meillä jo Suomen suven normaali ajokelilämpö - näin aikaisin keväällä. Paljon oli kaksipyöräisillä pörrääjiä liikenteessä. Onkohan loputkin motoristit heränneet talviuniltaan.

No miltä näyttäisi matkan varrella Vietosen uimaranta?


Ei mitään hätää tämä ranta on tosi matalaa ja koska on säännöstelty järvi, niin luultavasti tässä kohdassa oli pelkkä jääkansi. Järvellä näkyi useita useita pilkkiporukoita. Mikä sää tänään ottaa pilkillä aurinkoa... eikun onkia niitä pieniä ahvenia. Pilkkiminen on suomalainen tapa meditoida ja  suo työteliäälle ihmiselle luvan rentoutua.


No ehkei nyt moottoriajoneuvolla enää järven selälle...

Autiotalon pihapiirissä voi vaivihkaa käväistä kameran kanssa. Mutta kauhistus mikä homeen haju löi kasvoilleni tämän talon ikkunoista. Se oli niin voimakas että tämä kuvottava haju tunki nenääni uudelleen samalla kertaa kun avasin kuvat tietokoneella. Haju oli tarttunut mielleyhtymänä näihin digikuviin.  Sain muutaman mukavan kuvan autiotalon pihapiiristä ja ikimuistoisen hajuelämyksen - yäk.Ajelimme kahvi- lepo ja venytystauolle  Napapiirillä jälleen, mutta tällä kertaa Pellon puolella Tuomaan tuvalle.  Aurinko helli matkalaisia terassilla niin kovin, että oli minulla oli suorastaan kuuma auringon paisteessa ja mustassa  fleesepaidassa. Tarkeni hyvin.  Jokaisen lapsiasiakkaan kädessä näytti olevan jäätelötuutti tai jäätelöpuikko kevään merkkinä. Tämä on miellyttävä pysähdyspaikka. Täällä olemme joskus syöneetkin  ja terassin viereen voi pyörän parkkeerata ja sisältä löytyy siistit vessat ja ostettavaakin tuliaisiksi. Tälle paikalla ihan mukavasti niitä miseliinirenkaita- vaikkapa 3,5 -4. ( Niin tämä on minun tapani arvioida näitä piipahduspaikkoja. Ei tule miseliinitähtiä vaan miseliinirenkaita 1-5 välillä. Ja totean että matkojen varrella jokaiseen rengasluokkaan on löytynyt paikkoja.)

Löysinhän minä jotain tirkisteltävääkin.Näitä luonnonmuovaamia "kelokurveja". Niitä oli aurinkoisella ulkoseinällä monta ja monta esillä . Onkohan tämän Tuomaan pajan/ tuvan perustaja ja  käsityöyrittäjä itse aikoinaan kerännyt näitä luonnosta? Tästä tulee eittämättä yksi asia mieleen... Miksi näitä nyt sanottiinkaan?
Toisten kakspyöräiset kulkivat kaurapuurolla, ja koska meidän pyörä bensalla niin mehän ajateltiin piipahtaa Ruotsissa - aivan tähellisellä asialla tietenkin.


Tarkistamassa Pellon kohdalla bensan hintatason ja totesimme että bensa on Suomen puolella halvempaa!

Samalla tarkistettiin että Väylässä jäät olivat jo koskipaikoissa liikkeellä ja virta paikoin aivan sulana .


Mutta eikös ole komea tämä tullipytinki Suomen Pellon puolella. Uudeksi se jäikin kun  pian tuli EU ja  Schengen-sopimus, niin eipä tällä tulliasemalla sen jälkeen ole käyttöä ollut. 300 metrin päässä Ruotsin puolella oli omansa, nyt siinä on kahvila-motelliyrittäjä paikalla. 

Pellon kylän läpi ajaessa tulee vain vähän surullinen olo, kun tämä kirkonkylä on kuihtunut miltei olemattomiin, kaupat kaikonneet ja liikenne hiljentynyt siitä kun ensi kerran kävin Pellossa 80-luvun alussa.

Mutta ajellaanpa sitten kotia ja varta vasten mopoillessa voi tehdä mutkia matkaan ja koukataan Lampsijärven ja Lankojärven kautta - niin päällysteitä pitkin vain  ja kas siellähän nähtiin vielä kevään merkit. 
Minulla on tämä reissuobjektiivi 18-200mm joten virittämällä sen täyteen pituuteen ja vielä  kuvaa rajaamalla sain kun sain  joutsenparista tällaisen kuvan sillalle pysäytetyn mopon selästä.


Oliskohan huomennakin hyvä mopoilusää niin sitten toiseen suuntaan. Mutta ensin kameran akku lataukseen...