6.6.2011

Iii- iii- Iii, Yli-Ii ja siellä sitten Kierikkiiii- ii- ii- ii 430 km

Mökki saa kyytiä Rovaniemellä

Aurinko paistoi tänä kauniina kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina ja muistellessa edellisten reissujen tarkenemisia ja kun lupaili lämpenevää sitä menee vähentämään vaatteita. 
Se oli virhe ja isompi virhe oli se ettei ottanut fleesekerrastoa varmuuden vuoksi edes laukkuun. Minä olin muka kattonut mittarista että kotona olis ollut liki 20 astetta, mutta kaupungissa akkuliike näytti vain 12, arvelin sen mittarin olevan rikki!  Tuntui kuitenkin jotenkin viileältä - tankattiin  kaupungissa  ja ajeltiin sen 100 kilsaa Oijärven risteykseen Ranualla ja silloin kumpikin vetaisi sen ainoan mukana olleen lisättävän eli "välitakin" toisella fleeseä ja mulla jotain tuulenpitävää mutta ei lämmittävää...
autollakin oli dagen efter...juhlijat saivat pukata auton tankilta käyntiin
Hosionkoskessa rentukoita. Tälla matkalla näitä näki vaikka kuinka paljon


Matkamme siis Tapio-Ounasvaara- Ranua- Hosionkoski-Oijärvi- Yli-Ii ja Kierikkikeskus. Sinne suoriksi ja tylsääää väliä  ja melkoisia pomppuja takapenkkiläisellekin.


Kierikkikeskuksessa on ravintola, matkamuistomyymälä, kivikaudesta kertova näyttely ja kivikautinen kylä rakennettu. Koska oli aivan kesän alku, niin sieltä puuttui kivikauden oppaat ja tapahtumat.  Ruokailu oli kahteen saakka joten lusikoimme ensin keiton ennen kuin aloitimme filmin katselulla joka kertoi tästä Kierikin kivikauden aikaisista asuinsijoista ja löydöistä ja siitä työstä mitä täällä on tehty.

Tämän jälkeen suuntasimme kivikautiseen kylään  ja ansapolkua katselemaan.


hilla kukkii ja hytisee tuulessa
Ruuhet rannalla odottelevat turisteja, näitä ois saanut kokeilla...

Aatella mie oon niin vanha että olen lapsuudessa ekaluokalla opettajan johdolla olleella luontokävelyretkellä nähty vanha ruuhen puolikas lähilammella. Se vissiin joutui sieltä sitten museoon.

Kivikautisen ajan rivitaloa
sisältä
Onkohan tämä vauvankehto? Tietääkö kuka
Niin se kettupuuhkainen opas puuttui, joka olis tarinoinut ja selittänyt tätä entisajan elämää. Olis tarjoiltu ruuat entisajan malliin, savitöitä, parkattu nahkaa tai tehyt kivityökaluja.

sisällä museossa oli näiltä Kierikin pelloilta löytyneitä esineiden jäänteitä
päärakennus    
Parisen tuntia kierreltiin ja syötiin ja levättiin. Hytistiin myös ulkona, sillä ajopuvut jätimme lukollisiin kaappeihin ja kypärät infoon. Ei siellä kovin ihmisiä ollut mutta kuiteskii... Nyt minä aloin uskoa, ettei se helle viellä täällä ollut. Tuuli oli kylmä ja sitten tulomatkalla näimme mittareita jotka näyttivät 14  ja 15 ja siihen päälle kalsea tuuli.


Kotiin tultiin hiukan uutta reittiä eli teimme pikku mutkan ; Oijärveltä koukkasimme Keminmaan kautta Tervolaan ja Koivuun ja verryttelytauon pidimme Suukosken keitaalla. Se on kuuluisa kesätanssilava täällä pohjoisessa.  Tämän jälkeen jaksoi ajaa kotiin kotiin asti, vilunpuistatukset olivat minun seuranai viimeiset kilometrit, joten sauna teki teräää tämän ajelun jälkeen.

Niin ja sääennusteet lupaa tulevalle viikolle tosi hellettä tänne pohjoiseenkin. Niin - kaikilla helle - mutta toisilla vain vapaata. Minä taidan tuhista työn äärellä ensi viikon tiukasti....