15.7.2009

Matkalla Norjassa osa 5
Keskiviikkona 15.7.2009
Juuri Norjan tv 1:n ajankohtaisohjelmassa kerrottiin, että tämä päivä on Norjassa tilastollisesti vaarallisin. Tänään tapahtuu vakuutusyhtiöiden tilastojen mukaan kaikkein eniten henkilötapaturmia...
Kuulema selittyy sillä että norjalaiset ovat silloin lomalla ja harrastetavat kaikkea...

Me olemme tänään harrastaneet mopoilua ihan huvikseen ja tehneet ajomutkan merelliseen Sandnessjön kaupunkiin 190 km.

Kartalla tämä tie oli merkitty keltaisella tienro 79 ja oli huonommassa kunnossa kuin puneisella merkityt Eurooppatiet ja rannikkotie 17. Joten varovaista ajamista piisasi, mutkaa sinne sun tänne.

Tunnelin pätkääja ulostuloa

ja pitkää siltaa. "Helgelands brua" eli Helgelandin silta


ja tässäkin sillassa oli mutka. Silta päättyi vuonon keskelle luodolle, jonne oli rakennettu sitten maavallia ja tietä . Silta on valtava rakennelma, miten ihmeessä ihminen saa tällaisen rakennettua. Heikkohermoista alkaa jo hirvittää.Tämä väli Mosjö - Sandnessjö oli tähän mennessä ajamistamme kaikkein mutkaisin. Tiellä varoitettiin usein kivivyörymävaarasta, kuopista tai urista tiessä. Kaiken lisäksi tiellä oli routavaurioita. Elämystä ja katselemista piisasi, mutta tie ei ollut mahdoton ajaa ei varmaan muillekaan mopoille.


Norjan tielaitos on tehnyt upeita teitä ja siltoja ja hyviä levähdyspaikkoja, joita tarvitsee. Monella näistä levähdyspaikoista voi tehdä itselleen pienen näkötestin
Perillä Sandnessjön satamassa piipahdime kahville ja paikallinen suomalainen kuuli meidän keskustelun ja pyysi pöytäänsä istumaan.

Niinpä meillä oli mielenkiintoinen Norjan tietoisku rupattelu. Mies oli asunut 11 vuotta Norjassa, oli norjalaisen kanssa naimisissa ja telakalla töissä. Joten keskustelimme Norjalaisten viina- ja olutkulttuurista ja hinnoista. Miksi norjalaisissa autoissa on kahden värisiä rekisterikilpiä ja norjalaisista teistä.


Kahvisteltuamme ja maisemia katseltuamme ja vähän kaupungin merenpuoleista maaseutua ajeltuamme palasimme samaa tietä takaisin. Hiukan harmitti ettei 7 siskon päätä, eli vuoren huippua nähnyt alhaalla roikkuvien pilvien takia. Mutta kuvasin tuota Helgelandin siltaa uudelleen.

Tässä kuvassa sillalla kulkee vihreä perävaunullinen rekka sillan suhteita kuvatakseni.
Palattuamme Mosjön kaupunkiin kävimme tankilla
ja Eki joutui pohtimaan että millä kortilla vai käteisellä maksaisi

Etsimme jostain näköalapaikkaa kaupunkia ympäröiviltä vuorilta. Mutta emme oikein sellaiselle eksyneet. Kuntoilulenkin varrella olisi ollut kahden kilsan päässä. Ei kiitos näilä varusteilla. Siinä me totesimme, että lenkiltä tulevat ja lähtevät olivat nuoria parikymppisiä hyväkuntoisen näköisiä miehiä ja naisia. Meillä kuntopolulla etupäässä näkee vain keski-iässä olevia ikuisia laihduttajia ja himokuntoilijoita. Tässäkö Norjan urheilumestaruuksien salaisuus.


Totesimme rinnettä pitkin talojen välissä ajaessamme, että norjalaisille on näköala talon paikassa vissiin yksi tärkeimmistä asioista. Että näkee kauas ja saa kauniit maisemat. Talo on vaikka kuinka vaikean tien päässä ja mahdottomalla rinnetontilla, talon tai mökin(hytan) siihen voi norjalainen kuitenkin pykätä.

Norjalaisessa talossa on sitten aina terassi tai mieluummin useampi tai sitten yksi terassi kiertää ympäri talon. Myös kukkasilla koristaminen on heille tärkeää eivätkä he vierasta talojen värityksessä mitään värejä. Olemme nähneet niin vaaleanpunaisia, keltaisia, kirkkaan sinisiä, tumman sinisiä, kuin täysin mustia tai ruskeita taloja. Myös koristeellisia kiehkuroita käytetään aivan uusissakin taloissa.


Tämä Mosjön hotelli E6-tien varrella oli kaksi yötä majapaikkanamme. Aamiainen oli runsain tämän reissun aikana ja sain tehdä vielä voileivätkin päiväksi. Nukutti ihan mukavasti ja sijaitsi varmaan puolen kilsan päässä keskustasta. Netti pelasi hyvin. Huomenna aiomme Mo i Ranan ohitse takaisin rannikolle ja aamulla varasin mökin Polar Camp leirintäalueelta.Tähän mennessä säät ovat suosineet hienosti. Pohjoista kohti mennessä maisemat muuttuvat karuimmiksi. ja huomenna olemme sitten napapiirin rajalla mutta Norjan puolella.


Ei kommentteja: