25.7.2011

Pyrähdys Lofooteille: osa 5

Sunnuntaina 24.7.2011
Majapaikkamme "omavene satama"


Majapaikkamme Rorbu-majoitus
Respan yhteydessä oli nukkemuseo ja tämä yhdistetty vohvelikahvila ja antiikkikirppis

140km Sakrisoya Kabelvåg. Tänään  tällä kelillä olis ajellut pitemmällekin, mutta sitten olis pitänyt miettiä tätä jaksotusta ja reititystäkin eri tavalla. 
Aurinkoa... Tuumasimme olimme koko Lofoottien kesän Lofooteilla, se alkoi  tänään klo 11 ja päättyi

klo 19.00 ja sitten saikin jo vetää villapaidan takaisin niskaan. Eikös kesälämpötilaksi voisi ajatella 20 astetta ja  sen yli. No parhaimmillaan oli hetken aikaa jopa 22 ja paikalliset säntäsivät uimarannoille ja uimaan...

Myös tunnelit ovat viileitä - kaksi näistä tunneleista menee meren alitsePiipahdimme Nusfjordissa kun se oli merkitty kartalla mielenkiintoiseksi paikaksi. No kaunis kalastajakylämiljöö se olikin,mutta tarkempaan katseluun oli sisäänpääsymaksu ja parkkipaikka kukkulalla.  Me ajateltiin vain sitä kahvilaa ja se ainoa kahvila oli museoalueen keskellä. Emme ruvenneet kyselemään erivapauksia, olis ollut liian lämmintä haarniskat päällä kävellä enemmälti ja ajettiin  etsimään seuraava aamukahvipaikkaa. Illalla sitten mietti, että olis sittenkin käynyt täällä  ja vaikka pikkaisen kierrellyt, mutta olis pitänyt saada parkkeerata  alas.


Jihuu,  Lakselvissa oli kaksi kahvilaa.... ja  ne molemmat tietysti  kiinni!  Oli näet sunnuntai. Seuraava kylä olisi Borg ja siellä viikinkimuseokahvila. Mutta hehei  museota vastapäätä toisella puolella tietä oli paikallisten kroa.
Paikassa oli yksi ainoa hampurilaisten tekijä -myyjä joten jonoakin pikku puodin täydeltä mutta saatiin  sitten juotavat ja syötävät paperimukeista. Halusimme istuutua ulos pyörämme viereen  ainokaisille vapaille penkeille kunhan  paikallinen harrikkapariskunta ensin nosti jalkansa penkiltä pois. Jostain syystä meille ei tullut juttutuokiota  heidän kanssaan kuten motoristien kanssa ruukaaa...

 Tämä kuppila saakoon palvelusta, tarjoilusta ja ympäristöstä ym vissiin 2,5 miseliiniä... ennenkaikkea siitä että pystyi istumaan ulkona oman menopelin ja vermeiden vieressä. Toisella puolen on komeat  Viikinkimuseo-pytingit joudut jättämään mopon parkkipaikalle ja kantamaan kamppeet mukana pari sataa metriä ylämäkeen, jos tavaroita ei saa laukkujen sisälle.  Mutta kyllä maar siellä kantssii käydä.


Saavuimme hyvissä ajoin Kabelvågenin hotelliin minä takapenkillä nuokkuen. Uutiset Utöyan tapahtumista oli pilannut edellisen yön unet - väsymykseni johtui siitä . Muita turistikohteihta (Lofoottien museo, Akvaario ja galleria  sijaitsevat hieman syrjemmässä kylän keskustasta ja sinne olis pitänyt mopoilla) kuin kylän keskustaa emme tänään katselleetkaan  tosin kävimme hienossa ja suuressa puisessa Lofoottien katedraalissa ja sytytimme  kynttilät  Utöyan ja Oslon uhreille.

Tässä Kabelvågenin keskustassa  söimmme pizzat kylän ainoasta ruokapaikasta: Papinlaiturilta, jossa niitä saikin odottaa miltei tunnin! joten siinäpä se ilta hupeni ja kesä viileni ja pikku kylästä löytyi jotain kuvattavaakin, varsinkin upeassa illan auringonvalossa...

Hotellihuonessamme toimii nyt niin netti kuin telkkari , josta olemme seuranneet  surullisin mielin Norjan television uutistoimituksen selostusta. Kaikkea emme ole tästä norjankielisestä selostuksesta  tosin ymmärtäneet.Kuvat itkevästä  kuningasparista ja pääministerin tunteikas puhe syöpyivät kyllä mieleen.

En olisi halunnut tämän Lofootin mopoilureissun jäävän muistoihin tällaisesta asiasta,... huomenna olemme jo Ruotsin  puolella.

Ei kommentteja: