27.6.2011

Juhannus: lehmänkauppoja ja omituinen pyöräAavasaksan silta
Olipa juhla ja juhannus, aaton sateli päivän, illalla jonkun pisaran viskeli siellä sun täällä. Juhannuspäivänä pilvet kiertelivät kun herraskansa herää puolilta päivin joten ajelut jäivät sunnuntaille toiseen juhannuspäivään.

Tämän päivän matkareittimme oli Tapio- Sinettä-Raanujärvi-Ylitornio- Matarenki (Ruotsin puolella)-Kattilakoski- Svanstein- Pello-Pello- Rattosjärvi- Marraskoski- Tapio.  270km  Pilvet lainehtivat uhkaavasti kaakkoistaivaalla, ja toisaalla laajassa kaupungissamme satoi, mutta me uskoimme norjalaisten ja ruotsalaisten sääennustuksiin ja baanalle.


Ajoimme suoraan tankille Ruotsin puolelle ja bensa oli just tämän hetken kurssihinnan mukaan 2-3senttiä halvempaa siellä kuin Suomen puolella. Täksi juhannukseksi kukkii jo kaikki kukat mitkä normaalisti ovat kukassa näillä korkeuksilla vasta heinäkuussa. Tienvarret kellersivät niittyleinikeistä ja rusottivat puna-ailakeista, kissankäpäläiset kurkoittelivat pituutta lisää kilpaillessaan valosta ja päivänkakkara ja huopaohdake oli täydessä loistossa paikoitellen. Että häh.

verstasta varjosti synkkä pilvi

etelään vai pohjoiseen ?
Tankilta lähtiessä huolestuneina katselimme taivasta, muutamia synkkiä pilviä seilaili ylitse.  Suunnaksi pohjoinen ja piipahdettaisiin yllättäen tuttujen kalamökillä Väylän varrella.
portti oli auki ja pihassa autoja joten kaffelle siis...
maisemia ihailemaan
kalamiesten majalle
löytyipä meille vielä pieni juhannuskokkokin 
ja Kattilakosken komein huussi, kultakupoli ja kaikki!

Mutta jatkoimme sitten Svanstein'iin. Pyörähdimme ensin Brukstorpet eli ruukin torpalla ja 1700-luvun rautaruukin ja 1800-luvun sahalaitoksen sijoilla. Tämä torppa ei ollutkaan vaan auki... Me nuuskittiin historiaa havisevat nurkat kameran kanssa.
ihailimme timpureiden taitoa veistää kaarevia aitan seiniä

ja lammashaassa  "myllynkiviä", vai "ruukinkiviä"


Ja juhannusta oli juhlittu ruotsalaiseen tapaan täällä Ruukin torpalla....


Ajoimme takaisin Dränglängan antiikki ja taidemyymälämiljööseen.
Ja katos pihasta lähti tällainen ilmestys. Emme ole ennen nähneet moista pyöräviritystä
tämä pyörä  kulkee kaurapuurolla ja yhteispelillä 
.Dränglängan oli hyvä "fika-paikka" eli kahvipaussin paikka. Eli tämä paikka saa minulta viisi miseliinirengasta. Oli oikeat kupit, Oli kotileivonnaisia, paikka oli siisti ja kiinnostava paikka. Siellä  oli katseltavaa ja kas vain talonpoikaisantiikin lisäksi myös paikallisia uusia tuotteita.  Täällä puhuttiin suomea ja ystävällisesti neuvottiin porstua mihin saimme kamppeet piiloon  piipahduksen ajaksi.  Minä tutkin esineitä ja tutustuin pahkaveistostaiteilijan Rolf Suup  ja hänen rouvansa puutaideteoksiin:Taideteoksia ja vuokrattavia yöpymispaikkoja oli vuolaana virtaavan kosken rannalla . Oli aittaa ja makasiinia. 


makasiinissa Rörstrandia ja Kosta Bodaa, alpakkaa, kristallia, kuparia ja vanhoja maatalon esineitä. 


saihan siellä ihailla itseä vanhasta kiehtovasta peilistä   


Mutta minä päädyin tekemään vain yhdet lehmänkaupat! 


Tämän päivän reissulla oli kaunista valoa ja aurinkoa koko reissun ajan ja mielenkiintoisia kohteita katsella ja kuvata. Kuvasaalis oli tältä päivältä iso, eihän se ihme ole, kun sai ajella ulkomailla asti!

Ei kommentteja: