12.6.2011

Helleviikko töissä- ja sunnuntaiksi viileni


Olemme kokoneet täällä Rovaniemen korkeudellakin poikkeuksellisen aikaiset hurjan helteet. Hellepäiviä oli tiistaista perjantaihin, lauantainakin yli 20 mutta ukkoskuurot pyöri ympärillä ja sunnuntain vastaisena yönä ennustustenkin mukaan tuuli kääntyi kylmään pohjoiseen ja niin keskipäivälläkin täällä oli vain +11 astetta.  "Lapin kesä on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen",  Olishan tuo ihan mukavaa ajokeliä ollut jos vain olis pukenut kunnolla.  Äh odotetaan lämpimämpäää, tuumasi kuski ja lähti metsätöihin.

 Minä kuvasin pienemmällä kameralla kuvauskalustoni:  tämän Canon D7 ja sen jokapaikan Zoomin 18-200mm(f3,5-5,6/, joka on viimeisten reissujen aikana osoittautunut erittäin oivaksi peliksi. Tämä  järkäle painaa ja on pienille käsilleni turhan iso, mutta kun tällä saa parempia kuvia... Tämä on nopea ja herkkyys ihan hyvä, vielä parempihan se olis täyskennosilla kameroilla kuvatessa.

Nyt on tullut ötökkäaika, ettei oikein ilman kansitulppaa kantsi pitää linssiä ajon aikana. Oma visiirikin alkaa läiskittyä märistä mäkäristä. Kullero on Lapin maakuntakukka ja se kukkii yleensä 2-3 viikkoa, tämä viikon mittainen hellekausi sai kullerot kukkimaan viikossa ja nyt näyttää siltä että suurin osa kukinnasta on jo ohitse.

Moporeissuilla kuten kaikilla matkoilla yleensä on otettava huomioon toistenkin aikataulut. Joten pitempää paneutumis aikaa ei ole kohteen kuvaamiseen. Toki kuskini odottaa kiltisti ja lepäilee, kun minä huhkin ja konttaan pitkin pientareita jonkun kukan tai örrykän perässä.  Minä saan näillä reissuilla kuvauskokemusta, ja kuvamuistoja ja elämyksiä nähdyistä ja koetuista asioista.

Kotona vain reissujen jälkeen odottaa oma työnsä. Kuvaan aina raw-tiedostoja, joten jokainen kuva vaatii vähintään perussäädöt ja tarkastukset.  Kuvaan monta "ruutua", joten päiväreissulta helposti tulee 200-300 kuvaa, joista deletoin vasta koneella suurimman osan. Noin 10-20 prosenttia päätyy jälkikäsittelyyn. Uudelleen rajaaminen ja valotuksien tarkastus ja hienosäätö  näyttää olevan näissä moporeissukuvissa se yleisin toimenpide.

Tuossa edellisessä postauksessa kyseltiin näitä minun kuvausvälineitä ja sinne kommentteihin kirjoittelin tästä asiasta aiemmin.  Jäädään odottelemaan vapaapäiviä ja uusia moporeissuja.   

Ei kommentteja: