3.5.2009

Vapun jälkeinen päivä mopon kyydissä

2.5.2009
Tänään lähtö viivästyi puolelle päivin. Aurinko paistoi ja lämmitti säätä kevään huippulukemiin täällä Rovaniemen seuduilla. Lämpötila pyöri myös tänään +18 -+20 välillä. Kuulimme tutuilta motoristeilta, että eilen Torniossa oli ollut jäätävä ajella; vain +6! Jäinen merihän se siellä hohkaa kylmyyttään. Onneksi emme sinnepäin suunnistaneet, emme tänäänkään.

Tänään katselimme internetin sääkartoista että lupaa tasaisesti lämmintä Keski-Lappiin. Otimme siis suunnaksi Sinettä- Napapiiri-Torvinen- Luosto, Pyhä, Kemijärvi, Vikajärvi- Napapiiri- Sinettä- Tapio.
Soittelimme motoristi-tutulle, hän oli vähän pökkyrässä yövuoron jäljiltä, mutta innostui silti lähtemään kaveriksi. Hän tulisi völjyyn
moottoripyöräkerholta. Hänen Honda Tupla äksänsä kun on siellä tallissa. Kerholla oli mopon rassaajia, joku tuli ja joku lähti, niin mekin


Matka Torviseen oli tällä kertaa tosi pitkäpiimäinen, minua alkoi väsyttää heti alkumatkasta. Minulla oli ne pienemmät korvatulpat ne tais suhista enemmän ja tuo suhina tekee minut uneliaaksi. Taidan olla isokorvainen, höh… Tänään oli myös jo pieniä puuskatuulia tienpinnassa.


Matkaa Rovaniemeltä Torvisen kylän risteykseen on vissiin 90 km. Napapiirin joulupukin kylä olisi tietysti tässä alkumatkassa mielenkiintoinen pysähdyspaikka, on vain ihan liian lähellä. Sen jälkeen ei ollut kuin metsätaipaletta ja sitten yhtenä ryppäänä olisi mielenkiintoisia kahvittelu ja levähdyspaikkoja, kylä kauppa, jonka pihalla maailman suurin potkuri, Käyrämön keidas Suomen pohjoisin kiinalainen ravintola ja Korvalan kestikievari (se taitaa olla vain ryhmille tilauksesta avoinna). Meillä oli sovittu pysähdys Torvisen risteyksessä, josta suunnistimme sitten Luostolle kahville.”Vissiin viime vuonna oli erittäin hyvä sammakkovuosi, kun kurjet ovat kasvaneet noin kookkaiksi ja komeiksi.”Katso kuvaa Torvisen levähdyspaikalta.


Luostolla oli eturinteen hissi käytössä ja väkeä rinteessä sohjoisesta kelistä huolimatta. Parkkeerasimme mopomme rinteen alle ja kiipesimme rinneravintolan Knöölin terassille. Tämä baari ja rinne olisi kuulemma vielä huomisen auki ja sitten suljetaan.


Juuri ja juuri löysimme aurinkoiselta terassilta itselle paikat ja munkkikahvit olivat tarjouksessa ja sai oikeata itse tehtyä perinteistä simaa rusinoiden kanssa. Eli täällä tämä lysti maksoi vain 5 €, isot munkit, teet ja kahvi sekä pitkä lasi täynnä oikeaa simaa.

Tunnelma oli pöydän juttuseuralla simaisen iloinen. Hissikopilta kuului vaisuna jotain englantilaista poppia, lopun tunnelman loi aurinko, ihmisten iloiset ilmeet ja puheensorina ja lumirinne.
Tämä paikka saa reilusti paremmat pisteet kuin eilinen, siis neljä miseliini munkkia/ rengasta. Vai pitäiskö välillä antaa tasapuolisuuden nimissä hakkapeliitta tai dunlop-renkaita.

Ajatuksenani on antaa kahviloille matkan varrelta tässä blogissa oman mieltymykseni mukaan ”minun miseliinitähtiä”. Minun skaalani on tosin 1- 5. Yksi tarkoittaa, ettei kannata pysähtyä, kaksi eikö muita vaihtoehtoja ole, kolme tarkoittaa tasapaksua laatua kaikki kohdallaan, mutta ei mitään erikoista kivaa, neljä ihan mukava kokemus ja viisi tänne täytyy päästä uudestaan ja paikka on muutenkin mukavan persoonallinen.

Luostolta jatkoimme Pyhän ohi Vuostimon läpi Kemijärven kaupunkiin ja ajoimme matkakuppanin perässä rintamamiestalon pihalle. Siellä tuttu henkilö avasi oven unisena yöpaidassa iltapäivällä neljän aikaan. ”Minä heräsin ihanaan ääneen… moottoripyörän pärinään”
Taisi oli toisen kuskin puoliso nukkumassa yövuoron jälkeen täällä appiukon kotona. Vanhukset tulivat kävelyltä niin joimme yhdessä munkki ja viipurinrinkeli kahvit samalla kun vaihdettiin pikaisia kuulumisia.

Kotimatka tuli joutuisasti ja suoraviivaisesti kohti Vikajärveä, pari kertaa jouduimme
jarruttelemaan porojen vuoksi ja pitihän se Lordin luolakin kuvata.

Pilviä oli jo kerääntynyt taivaalle ja ilma alkoi jäähtyä. Olipa se tietysti jo ehtookellojen aika. Eikä aikaakaan ja olimme Napapiirin Teboilin tankilla, jonne pyörähti pari muutakin tuttua mopopoikaa. Siihen tuli neljän Hondan kokoontumisajot.

Sitten ei kun kotia, olihan jo nälkä. Huomasin, ettei tänään tullut niin paljon mietteitä päähän, ei oikeastaan yhtään ahaata. Tapionkylään tullessa huomasimme, että jäät olivat lähteneet jo liikkeelle kylämme kohdalla. Niinpä kotirannassa oli jo jääröykkiöt kasassa ja puolet joesta virtasi vapaana.
Kevät on siis täällä!


Kilometrejä tuli tänään 340 ja jostain syystä jalkoja väsytti ja kolotti. Niitäpä sitten hieroin saunassa ja laitoin vielä kylmäsalvaa ja villasukkaa jalkaan, samalla kun tässä on kuunnellut jääkiekko-ottelua, rapsuttanut blogia ja valikoinut kuvia. Nyt tullee joku päivä taukoa mopokyydeissä säiden ja

töiden vuoksi. Mutta kirjoitellaan sitten seuraavan kerran.
Onko joku löytänyt sivuja?Kommentit ovat tervetulleita.Niin ja voisko minua joku neuvoa, miten minä lisäisin kuvat tekstin sekaan oikeisiin paikkoihin. se on ollut niin äärimmäisen työlästä ja aikaa vievää. Kuvat pomppii ja häviää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Yövuorolainen"(nyt jo kunnolla heränneenä :) ) ilolla muistelee mukavaa herätystä ja hieman kateellisena kun olisi halunnut olla mukana pyörän kyydissä... mutta kuten laulussa sanotaan... "vielä on kesää jäljellä..." Lämpimiä (vapaa)päiviä odotellessa :)